Technology

Google Reveals Plan For New Movable, Geodesic-Dome Like HQ

Google joined its peers in the technology industry particularly Apple and Facebook in constructing futuristic headquarters. Today the search engine giant revealed its plan to build new headquarters that looks like a series geodesic-dome structures.

Google Reveals Plan For New Movable, Geodesic-Dome Like HQ

In a blog post, David Radcliffe, vice president, real estate at Google announced the company is submitting its plan to redevelop its four existing four sites to the Mountain View City Council. The company is also hoping to significantly increase its square footage.

Radcliffe emphasized that Google idea for its new headquarter is simple since the search engine giant occupied a variety of workplaces starting from a garage in Menlo Park, a farm house in Denmark and an entire city block in New York.

According to him, the management of Google learned about the factors that make an office space great, so it decided put all those into practice at its home base in Mountain View.

Google headquarters will be covered with translucent canopies

Radcliffe said Google’snew headquarters will be different from the existing structures that are made of concrete and immoveable. According to him, the search engine’s plan is to erect “light-weight, block-like structures” that are movable as the company invests in new product ideas.

Google wants to build a new headquarters that is flexible to fit the needs of its products in the future. In fact, Radcliffe cited that  the company’s self-driving car team has very different needs when it comes to office space compared with the office space requirements of the engineers of Google’s Search team.

According to Radcliffe, Google will redevelop each of the four sites with large translucent canopies. Its plan is to control the temperate inside while letting in air and light. The structures will be surrounded with landscaping, trees, cafes, bike as the Google aims to “blur the distinction between its building and nature.”

Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.

Google’s plan shows its commitment to local community

According to Radcliffe, Google’s plan for its new headquarters is not just about its office space. It also shows its commitment for the community by adding more bike paths and retail opportunities for local businesses, and bringing new life to the environment (from enhancing burrowing owl habitants to widening creek beds).

In addition, Google is also committed to do everything to save energy. The search engine’s recent agreement to reduce its energy consumption with renewable energy in North Bayshore includes the development of the plan for its new headquarters.

“We want to create office spaces that don’t just provide a great home for Google, but which also work for the city that has given us so much,” said Radcliffe.

The plan for Google’s new headquarters was created by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio.

Get our newsletter and our in-depth investor case studies all for free!